Asansörde serbest düşüşte nasıl hayatta kalınır?



Asansörler çoğu binanın ortak bir parçasıdır ve genellikle katlar arasında seyahat etmenin güvenli bir yoludur. Bununla birlikte, kazalar olur ve olduklarında korkunç olabilir. Bu blog gönderisinde, size asansörde serbest düşüşten nasıl kurtulacağınızı öğreteceğiz. Düşüşünüzü etkileyebilecek farklı faktörleri tartışacağız ve size nasıl güvende kalacağınız konusunda bazı ipuçları vereceğiz. Son olarak, serbest düşüş durumunda yapmanız gerekenlerin bir listesini size sunacağız. Bu ipuçlarını izleyerek, güvende kalabilecek ve kendinizi korkunç bir serbest düşüşten kurtarabileceksiniz.



1. Asansörde düştüğünüzde ne yapmalısınız?


Kendinizi asansörde düştüğünüz bir durumda bulursanız, yapmanız gereken en önemli şey sakin kalmaktır. Panik yaparsanız, kalbiniz hızlanır ve nefes almakta güçlük çekersiniz.


Bir sonraki adım, durumu değerlendirmektir. Acın var mı? Ne kadar kötü yaralandın? Çevrenizde insanlar var mı?


Bu sorulardan herhangi birinin cevabı hayır ise, hareket etmeye başlayabilirsiniz. Acı çekiyorsanız, hareketsiz kalmaya çalışın ve yardım bekleyin. Çevrenizde insanlar varsa, onlara iyi olduğunuza dair güvence vermeye çalışın. Çevrenizde kimse yoksa, mümkün olan en kısa sürede yardım almaya çalışın.


Yardım alamıyorsanız ve yaralandıysanız, en önemli şey hareketsiz kalmak ve hareket etmemeye çalışmaktır. Yaralarınızı düzeltmek için ameliyata ihtiyacınız olabilir ve hareket etmek sadece durumu daha da kötüleştirir.



2. Acil durdurma düğmesi ne zaman kullanılır?


Bir asansör aniden düşmeye başlarsa, acil durdurma düğmesini kullanmaya çalışmayın. Bunun yerine, alarm düğmesine basın ve asansörün durmasını bekleyin. Aceleniz varsa kapıyı açıp dışarı atlamayı deneyin.


Hizmette olmayan bir asansördeyseniz acil durdurma düğmesine basın. Bu, yangın alarmını etkinleştirecektir. Çalışan bir asansördeyseniz asansörün durmasını bekleyin ve ardından alarm düğmesine basın. Aceleniz varsa kapıyı açıp dışarı atlamayı deneyin.



3. Asansörden atlamanın en iyi yolu


Serbest düşmeye başlayan bir asansördeyseniz, dışarı atlamanın en iyi yolu kollarınızı ve bacaklarınızı mümkün olduğu kadar açmaktır. Bu, vücudunuzun bir paraşüt gibi hareket etmesine neden olacak ve inişinizi yavaşlatabileceksiniz. Sadece atlarken herhangi bir tuşa basmamaya dikkat edin.



4. Asansörde yaralanmaları önlemek için ipuçları


Çoğu insan gibiyseniz, muhtemelen asansörlerin güvenli bir yer olduğunu düşünüyorsunuz. Ne yazık ki, bu her zaman böyle değildir. Aslında, asansör kazaları düşündüğünüzden daha sık meydana gelir.

İşte bir asansörde yaralanmaları önlemek için dört ipucu:


1. Daima acil durum düğmesini kullanın.


2. Asansörün arkasına yakın durun.


3. Asansörün ortasında durmaktan kaçının.


4. Korkuluklara tutunmaya çalışmayın.



5. Düşmeye başlayan bir asansörden kaçmanın en iyi yolu


Kendinizi hızla aşağı doğru inen bir asansörde mahsur kalmış bulursanız, hayatta kalmak için yapabileceğiniz birkaç şey var.


Sadece bir kişiyle asansördeyseniz, kendinizi duvarla makine arasına sıkıştırmaya çalışın. Bu işe yaramazsa, mümkün olduğunca küçük bir top haline gelmeye çalışın ve en iyisini umun. Asansör bir sahanlığa çarparsa, yuvarlanmaya hazır olun. Başınızı aşağıda ve vücudunuzu olabildiğince hareketsiz tutun. Yaralanmadan kaçmayı başarırsanız mutlaka hikayenizi anlatın ve size yardım eden yiğitlere teşekkür etmeyi unutmayın.



6. Asansörde serbest düşüşten nasıl kurtulursunuz?


Asansörlerin suç için en yaygın yerlerden biri olmasının bir nedeni var. Suçluların hiçbir şeyden haberi olmayan insanları avlaması için bir fırsat.

Düşmeye başlayan bir asansördeyseniz, aşağıdakileri yapın:


1. Sakin olun ve panik yapmayın.


2. Kapılardan uzak durun ve asansörün ortasında kalmaya çalışın.


3. Asansörden çıkamıyorsanız bir yere tutunun.


4. Dayanamıyorsanız, top gibi kıvrılın ve en iyisini umun.



7. Asansör aniden durursa ne yapılmalı?


Kimse düşmeye başlayan bir asansörde mahsur kalmak istemez. Aslında, Statista'ya göre, tahminen 5 kişiden 1'i asansörde serbest düşüş yaşamıştır.

Neyse ki, serbest düşüşten sağ çıkmak için yapabileceğiniz bazı şeyler var.

Asansör aniden durursa yapmanız gereken ilk şey acil durum kapısını açmaya çalışmaktır. Bu mümkün değilse, acil durum telefonunu kullanmayı deneyin. Bunların hiçbirini yapamıyorsanız, kendinizi duvara yaslamayı denemelisiniz. Ellerinizle başınızı kapatmayı da deneyebilirsiniz.

Yukarıdakilerin hiçbirini yapamıyorsanız, sakin kalmaya çalışmalı ve en iyisini ummalısınız. Unutmayın, asansörünüz her an yeniden hareket etmeye başlayabilir.



8. Asansör kabin kapısı içeriden nasıl açılır


Kendinizi hızla aşağı inen bir asansörde bulursanız ve kapıyı dışarıdan açamıyorsanız yapabileceğiniz birkaç şey var.


Kapıyı içeriden açamıyorsanız, şunları yapmalısınız:


1. Kolunuzu dışarı çıkarıp arabanın dışından bir şeye tutunmaya çalışın.


2. Kapıyı hala açamıyorsanız, kapıyı tekmeleyerek açmayı deneyebilirsiniz.


3. Kapıyı hala açamıyorsanız, acil durdurma düğmesini kullanmayı deneyebilirsiniz.



9. Düşmeye başlayan bir asansörden nasıl kaçılır?


Düşmeye başlayan bir asansördeyseniz, yapmanız gereken ilk şey acil durdurma düğmesine basmaktır. Bu, asansörü durduracak ve umarız herhangi bir yaralanmayı önleyecektir. Asansörde mahsur kalırsanız, yapmanız gereken bir sonraki şey kapıları açmaya çalışmaktır. Sıkışmışlarsa, yardım çağırmak için telefonunuzu kullanmanız gerekir. Asansör, telefona ulaşmanız için çok yüksekse, kapıları açmak için bir alet kullanmanız gerekir. Dışarı çıktığınızda, bir kapıya doğru düz bir çizgide koşun. Kapı yoksa, üzerine inmek için sağlam bir yüzey bulmanız gerekir. Bir yüzey bulamazsanız, asansörden atlamanız gerekebilir. Asansörden kaçmayı başarırsanız, birinin başına gelmesi ihtimaline karşı hazırlıklı olabilmesi için durumu birilerine anlattığınızdan emin olun.



10. Sonuç


Sonuç olarak, asansörde serbest düşüş olması durumunda bir planın olması önemlidir. Bu, asansörün her katta ne zaman duracağını bilmeyi, acil çıkışı bilmeyi ve bir acil durum kaçış planına sahip olmayı içerebilir. Ek olarak, acil durum kaçış yolunuzu bilmeniz ve asansörün düzenine aşina olmanız önemlidir. Son olarak, acil durum tahliye prosedürlerinizi bilmeniz önemlidir.





Asansörde serbest düşüşten nasıl kurtulacağımızla ilgili blog yazımızı umarız beğenmişsinizdir. Asansördeyken kısa sürede çok şey olabilir ve hazırlıklı değilseniz, başınız büyük belada olabilir. Asansöre binerken bu ipuçlarını aklınızda bulundurun ve iyi olacaksınız. Okuduğunuz için teşekkürler, bir dahaki sefere görüşmek dileğiyle!


------------------------------